Persdossier: Minister Demir belooft opleidingsoffensief, maar halveert budget

Minister van Werk Zuhal Demir beloofde in het Vlaams regeerakkoord te investeren in een opleidingsoffensief. In de praktijk doet ze net het tegenovergestelde: ze halveert het opleidingsbudget voor werknemers van 89 miljoen naar 45 miljoen euro tegen 2026.
Het Vlaams ABVV waarschuwt dat deze besparing niet alleen indruist tegen de beloftes van de Vlaamse regering, maar ook nefast is voor werknemers, bedrijven en de Vlaamse economie.
Het regeerakkoord was nochtans helder: Vlaanderen zou inzetten op levenslang leren en beroepsopleidingen om knelpuntberoepen in te vullen en loopbanen te versterken. Werkgevers en vakbonden deden samen een oproep in 2024 tot een echt opleidingsoffensief. Maar nu vraagt minister Demir aan de sociale partners om het budget voor werknemersopleidingen te halveren.
Besparingsoffensief
“Dit is geen opleidingsoffensief, maar een besparingsoffensief,” zegt Miranda Ulens, Algemeen Secretaris van het Vlaams ABVV. “Met deze besparing legt Demir een hypotheek op de toekomst van werknemers. Omscholing wordt moeilijker, doorstroming wordt afgeremd, en bedrijven zullen nog moeilijker gekwalificeerd personeel vinden. Dit is absurd.”
Opleiding volgen tijdens je werk wordt moeilijker, want het Vlaams Opleidingsverlof wordt ingeperkt. Een intensieve, langere opleiding tot een knelpuntberoep wordt helemaal onmogelijk gemaakt. Terwijl de federale regering het recent al onmogelijk maakte om zo’n opleiding te combineren met een werkloosheidsuitkering, dreigt Vlaanderen nu ook de aanmoedigingspremie (tot 627 euro per maand) te schrappen voor wie dit via tijdskrediet wil doen.

"Veel beloven en weinig geven doet de zotten in vreugde leven – maar werknemers zijn geen zotten."
Miranda Ulens
Voor de 13.000 werknemers, veelal kortgeschoolden, die gebruikmaken van opleidingscheques, stijgt de prijs van het inschrijvingsgeld. Bovendien wordt de al beperkte toegang tot loopbaancheques nóg verder ingeperkt, met langere wachttijden en minder kansen op bijscholing.
Het Vlaams ABVV staat open voor hervormingen, maar niet op deze manier. "We denken graag mee over een beter en efficiënter opleidingsbeleid, maar wat Demir doet, is simpelweg besparen op de rug van werknemers. Veel beloven en weinig geven doet de zotten in vreugde leven – maar werknemers zijn geen zotten. Terwijl hun opleidingskansen worden geschrapt, blijven subsidies voor werkgevers, zoals de KMO-portefeuille en strategische opleidingssteun, onaangeroerd," zegt Ulens.
Echt opleidingsoffensief
De Vlaamse Regering heeft de mond vol van wat werknemers allemaal moeten doen om hun competenties op peil te houden, maar als het over werknemers gaat, schrapt men de middelen die mensen hebben om zich aan te passen en opleiding te volgen.
Het Vlaams ABVV roept de regering op om het regeerakkoord en de oproep van sociale partners wél serieus te nemen. Investeer in een echt opleidingsoffensief in plaats van een besparingsoffensief. Behoud steun voor omscholing en loopbaanontwikkeling, zeker in sectoren met arbeidskrapte.
Maak opleidingen toegankelijker, niet moeilijker. Laat werkgevers eerlijk bijdragen aan opleiding, in plaats van werknemers de rekening te presenteren. Het regeerakkoord sprak over een toekomstgericht opleidingsbeleid. De Vlaamse regering moet tonen dat ze dat meent.