Sociale partners lanceren prioriteiten voor Vlaams Industrieel beleid

24 maart 2025  - Actualiteit  - Werk
Image
werk, industrie, werknemers

Industriebeleid staat bovenaan de politieke agenda. De toenemende concurrentie uit Azië, de klimaatnoodzaak om decarbonisatie en circulariteit door te voeren, maar vooral de recente geopolitieke situatie (oorlog in Oekraïne, protectionistisch beleid USA) hebben een zware impact op grote delen van onze (Europese) industrie. 

Resultaat: ook bij ons heeft de industrie het moeilijk. Denken we maar aan zware herstructureringen bij Audi Vorst en Barry Callebaut, het faillissement van Van Hool, de sluiting van fabrieken van chemiebedrijf Celanese, papierproducent Sappi, … 

Werknemers moeten mee aan tafel

De sociale partners kwamen daarom nu binnen de Sociaal Economische Raad Vlaanderen (SERV) tot een akkoord over de prioriteiten die Vlaanderen moet zetten in het industrieel beleid, de regering overtuigen van de hoogdringendheid van de situatie en ook van de noodzaak tot sociaal overleg. 

Vorige week lanceerde Minister-President Diependaele nog een eigen Industrieplan, waarin er over werknemers nauwelijks gesproken werd. Het woord werknemers kwam daar nauwelijks in voor. Nochtans zijn het de werknemers die voor productiviteit en competitiviteit zorgen en die vandaag de klappen van de economische bedreigingen incasseren. 

Welke prioriteiten voor onze industrie?

Het industriebeleid moet duurzaam inzetten op competitiviteit, productiviteitsgroei, strategische autonomie en kwaliteitsvolle tewerkstelling en tegelijk de digitale en duurzame transities versnellen. 

Vlaanderen heeft de industrie immers hard nodig, niet alleen als motor voor welvaart en tewerkstelling maar ook als sleutel voor het oplossen van diverse maatschappelijke vraagstukken.  Maar de industrie heeft ook Vlaanderen hard nodig. Want heel wat hefbomen en knelpunten bevinden zich niet alleen op Europees of federaal niveau, maar ook op het Vlaamse.

Concreet willen de sociale partners dat snel en prioritair werk gemaakt wordt van:

  • vereenvoudigde administratieve regels vergunningen 
  • een aangepast steun- en financieringsbeleid voor investeringen
  • een opleidingsoffensief om werknemers te versterken;
  • een vangnet om werknemers te beschermen en op te vangen bij sluitingen en herstructureringen; 
  • sneller de afhankelijkheid van ingevoerde fossiele energie verminderen;
  • een performante energie-en mobiliteitsinfrastructuur;
  • een publiek aankoopbeleid en collectieve projecten om lokale industriële productie te boosten.

Een succesvolle toekomst uitbouwen voor onze industrie zal enkel lukken wanneer je ook werknemers betrekt en het sociaal overleg zijn werk laat doen. We roepen de Vlaamse regering dan ook op om onze prioriteiten mee te nemen in het toekomstige industriebeleid.

De volledige tekst van de SERV kan je hier lezen.