(0)

Selecteer Regio

Dopkaart ingevuld en op zak !

Als je afgedankt wordt of je school beëindigd hebt en je vindt niet direct werk, én je voldoet aan alle voorwaarden, dan heb je recht op dopgeld. Alleen: dat dopgeld krijg je niet zomaar. Je moet ook goed voor je dopkaart zorgen !!!


Dopkaart altijd op zak

In een maand dat je werkloos bent moet je jouw dopkaart altijd op zak hebben. Van de eerste dag van de maand tot de laatste.  Als een controleur van de RVA je er naar vraagt - om het even waar dat gebeurt - moet je je dopkaart kunnen tonen. Je mag dus ook je dopkaart niet indienen bij het ABVV voor die maand ten einde is.

Zorg er dus voor dat je de dopkaart altijd bij je hebt en dat:

  • je naam en adres erop staan.
  • de maand waarover het gaat is ingevuld.

Een kaart zonder naam en adres of een kaart zonder maand is voor de RVA hetzelfde als ‘geen kaart’. Kun je geen geldige kaart tonen aan de controleur van de RVA, dan kan de RVA je een deel van je dopgeld terugvragen en je ook in de toekomst voor een aantal weken of maanden zonder dopgeld zetten.

Dagen invullen

Als je op een bepaalde dag niet werkloos bent, moet je dat vooraf invullen op je dopkaart. Hoe dat moet, staat op de kaart zelf.

Kort samengevat:

  • voor iedere dag dat je werkt, moet je het vakje van die dag zwart maken.
  • Voor iedere dag dat je ziek bent, moet je een "Z" zetten in het vakje van die dag.
  • Voor iedere dag waarop je vakantie neemt, moet je een "V" zetten in het vakje van die dag.

Vergeet zeker niet de vakjes zwart te maken van de gewerkte dagen. Ook als je een tijdje werkloos geweest bent en opnieuw aan het werk gaat, moet je de dagen waarop je werkt op je dopkaart zwart maken (tot het einde van de maand).

Opgelet

  • De RVA vergelijkt jouw dopkaart altijd met de aangiftes van tewerkstelling die iedere werkgever verplicht is te doen. En ook met de gegevens van de pensioenen, ziekenkassen, zelfstandigen, …
  • Vul je je kaart niet (juist) in, dan kan de RVA ook hiervoor een deel van je dopgeld terugvragen en je voor een aantal weken of maanden zonder dopgeld zetten.

Let ook op:

  • Er bestaan verschillende soorten dopkaarten en –formulieren voor verschillende soorten werklozen. Bijvoorbeeld het formulier C3-deeltijds voor wie deeltijds werkt. Die verschillende soorten dopkaarten moeten op verschillende manieren ingevuld worden. En er bestaan ook verschillende kleuren van dopkaarten!
  • Sommige mensen moeten zelfs geen dopkaart meer op zak hebben. Maar dat zijn uitzonderingen ! Denk niet dat jij daar ook bij hoort omdat je buur of vroegere collega geen dopkaart meer moet hebben. Informeer je vooraf bij onze werkloosheidsdienst. Want ook hier: als je verkeerd bent, ben jij het slachtoffer. 
  • Heb je een bijberoep: dan is het nog iets ingewikkelder. Kom in dat geval altijd vooraf bij het ABVV informeren hoe je jouw dopkaart moet invullen. En zorg er zeker voor dat je bijberoep tijdig aangegeven is.

Dopkaart handtekenen

En zeker niet vergeten: je stempelkaart ondertekenen vooraleer je die op het einde van de maand bij het ABVV binnenbrengt !

Contact

Zoek op trefwoord

werkloosheid

Terug Top