(0)

Selecteer Regio

Einde beroepsinschakelingstijd


Na de beroepsinschakelingstijd

Onmiddellijk na je beroepsinschakelingstijd kom je persoonlijk naar het ABVV om een uitkeringsaanvraag in te dienen. Je hebt hiervoor een week de tijd na het einde van je beroepsinschakelingstijd. Bij de werkloosheidsdienst zal men je dossier openen, alle informatie geven en ook een controlekaart bezorgen. (Zie ook verder: het ABVV betaalt je inschakelingsuitkering uit).

Je aanvraag is ingediend, je hebt een controlekaart gekregen. Deze moet je altijd bij je houden en invullen volgens de uitleg die je gekregen hebt. Op het einde van de maand moet je die kaart opnieuw bezorgen bij het ABVV.
Nu meld je je opnieuw bij VDAB of ACTIRIS om uw inschrijving te bevestigen, en om je eerste "stempel" te krijgen : de inschrijvingstempel. Als werkzoekende schoolverlater heb je nu recht op inschakelingsuitkering.

De inschakelingsuitkering

Je bent waarschijnlijk benieuwd naar de uitkering waar je recht op hebt. (Kijk voor de bedragen bij het luik 'Inschakelingsuitkeringen') Bij de berekening houdt men met de gezinstoestand en de leeftijd van de jonge werkloze rekening. Je neemt best contact op met één van de ABVV-kantoren in je buurt voor een berekening voor jouw situatie. 

Het is dus belangrijk dat je bij je inschrijving als werkzoekende een correcte omschrijving van je gezinstoestand geeft. Elk detail kan van invloed zijn op de berekening van je uitkering. Wijzigingen in je gezinstoestand moet je daarom ook steeds onmiddellijk doorgeven. Voor meer informatie kan je steeds bij het ABVV terecht. Opgelet: voor de werkloosheidswetgeving woon je samen ‘als twee of meerdere personen samen onder hetzelfde dak wonen en gemeenschappelijk de belangrijkste huishoudelijke aangelegenheden regelen’.

Met de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) kom je niet rechtstreeks in contact als je gaat stempelen. Behalve als zij twijfelen over jouw verklaringen of bij problemen treden zij op. Zij waarschuwen ook altijd het ABVV als er iets misloopt (als je ABVV-lid bent tenminste). Als je brieven van de RVA ontvangt, ga er dan zeker even mee langs het ABVV.  Het ABVV verdedigt je indien nodig.

Terug Top